dimecres, 12 de maig del 2010

Els inicis

Les instruccions originals són a la pàgina de windowfarms. Jo us explico aquí la meva versió, que és un pèl diferent. Si us apunteu a la comunitat de windowfarms podreu veure les que ha fet altra gent, segons l'enginy de cadascun :)

Doncs bé, un cop vaig reunir tots els materials necessaris, vaig començar a muntar l'hort vertical. No hi ha gaire complicacions, es pot fer en menys d'una hora i sense gaire coneixements de física.

El primer pas és preparar les ampolles de plàstic on aniran les plantes:
  1. Tapem amb algun material la meitat superior de l'ampolla (amb pintura, cinta adhesiva, etc). Això evitarà que les arrels estiguin exposades a la llum. 
Aquí veieu les ampolles ja foradades i amb la pintura eixugant-se

  1. Fem un forat força gruixut al tap amb l'ajuda d'un tornavís.
  2. Fem un forat al cul de l'ampolla del mateix tamany que el tap (això farà que les poguem encaixar l'una amb l'altra.
  3. Fem una finestra a un lateral de l'ampolla, per la part que quedarà adalt, per on podran treure el cap les plantes (a la foto d'abans es veuen les meves).
El segon punt consisteix en el muntatge bàsic a la barra:
  1. Encaixem una ampolla amb l'altra, i les enganxem a la barra vertical fent servir brides.

  1. Mesurem l'alçada total (tenint en compte el dipòsit d'aigua de sota) i tallem el tub gruixut de plàstic.
  2. Fem un forat al tub gruixut molt aprop de la base. Hi fiquem el tub de plàstic fi i l'assegurem amb cinta de impermeable. Cap dels dos tubs hauria de quedar deformat de manera que no pogués circular l'aire. El tub fi anirà connectat amb la bomba, per tant calcularem la llargada un cop ho tinguem tot muntat. Aquesta part anirà dintre del dipòsit d'aigua.
  3. Subjectem el tub de plàstic gruixut a la barra de manera que quedi ben dret. Això és molt important perquè altrament l'aigua no arribaria bé a la planta de dalt. Posem els dos tubs units dintre del dipòsit (jo els he aguantat amb una barra extra per assegurar que no es corben).
I aquí va la part final, on es connecta tot el sistema a la bomba:
  1. Si el dipòsit és prou pesant, no us caldrà penjar el vostre hort vertical d'enlloc. Si no és el cas, podeu subjectar-lo a una paret o a la finestra, tot tenint en compte que l'haureu de despenjar de tant en tant per feines de manteniment.
  2. Un cop el tingueu col·locat, podeu ajustar la llargada del tub gruixut. La part superior del tub entra a l'ampolla superior i fa una corba cap abaix. Jo he reforçat aquesta part amb un clip desdoblegat i subjectat amb cinta impermeable per poder doblegar la punta del tub.
  3. Connecteu el tub fi a la bomba d'aquari. Com més curt sigui aquest tub, més potència tindrà per empènyer l'aigua cap amunt. Recordeu que la bomba d'aquari no es pot mullar, i que és ḿés segur que quedi lluny de l'aigua i a un nivell més alt que el dipòsit.

I au, a plantar:
  1. Proveu el sistema. Comproveu que els tubs siguin ben drets i sense obstruccions. L'aigua hauria de pujar sense fer soroll (tret del de la bomba mateixa), de manera regular i en glops.
  2. Un cop tot estigui en ordre, podeu omplir amb les pedretes les ampolles (fins la meitat, la part que està pintada).
  3. Passeu les plàntules a la seva nova llar. És millor fer-ho de nit, els dóna temps d'acostumar-s'hi una mica. Mireu de no col·locar-les just on cauen les gotes d'aigua.
  4. Programeu la vostra bomba. La meva s'encén durant quinze minuts (era el mínim possible) cada tres hores durant les hores de llum, i de moment sembla que va bé. És qüestió d'anar provant.
Aquí veieu com entra el tub, doblegat gràcies al clip, i la meva mongetera

     Bé, a veure si algú més s'anima i ho prova!

    1 comentari:

    1. Veig que això va progressant, ¡et felicito!
      Jo encara no m'he endinsat en el cultiu hidropònic més que res perquè amb el tradicional ja en tinc prou jeje, però vegent com marxa començaré amb dues o tres ampolles. Una pregunta, on es pot comprar l'aliment per plantes de cultiu hidropònic?
      Moltes gràcies i ànims!

      ResponElimina